Značaj volonterskog rada i zašto volontirati

Postoji 344 (neki autori navode 378) razloga zašto je dobro volontirati J . Jedan je najvažniji, ljudski (možda i biljni), a to je zadovoljavanje potrebe korisnosti. 

Pored toga, volontere i volonterke pokreću različiti motivi. Zajedničko svim volonterima/volonterkama jeste da vjeruju u moć i korist onoga što rade, da se nastoje poboljšati u različitim vještinama, da nastoje biti profesionalniji u onome što rade ili što planiraju raditi u budućnosti, da pokušavaju pronaći sebe u različitim društvenim djelatnostima, itd. 

Volonteri i volonterke dijele zajedničke interese, kreativno provode svoje slobodno vrijeme, upoznaju nove ljude i imaju priliku učiti od profesionalaca, isprobavaju svoje sposobnosti ili stiču nove i na kraju, razbijaju monotoniju u svojim zajednicama.

Jedan od zanimljivijih podataka o „vrednovanju“ volontiranja jeste i taj da volontiranje u nekim zemljama može činiti i do 5 % BDP-a! Volontiranje pospješuje društveni kapital, ali ima i ogroman uticaj pri zapošljavanju, s obzirom da volontersko iskustvo predstavlja presudan resurs koji poslodavac prepoznaje kod kandidata/kandidatkinja.

Vještine stečene volontiranjem u oblastima bliskim čovjekovoj profesionalnoj orijentaciji u dobi obrazovanja doprinose ranom razumijevanju problematike u praksi i učenju po vlastitim iskustvima (ali i tuđim greškama, naravno). 

Volontiranje kao kontinuirana (materijalno) neprofitna aktivnost ne rezultira samo ispunjavanjem određenog cilja, već predstavlja proces u kojem volonter/volonterka ima mogućnost besplatno učiti od stručnjaka/stručnjakinja pojedinih oblasti, besplatno putovati i koristiti mogućnosti organiziranih druženja. U tom procesu, volonter/volonterka gradi vlastitu mrežu poznanstava i na taj način otvara sebi put ka kasnijem eventualnom dodatnom obrazovanju ili angažmanu.