Značaj volonterskog rada i zašto volontirati

Postoji 344 (neki autori navode 378) razloga zašto je dobro volontirati.  Jedan je najvažniji, ljudski (možda i biljni), a to je zadovoljavanje potrebe korisnosti. 

Pored toga, volontere/ke pokreću različiti motivi. Zajedničko svim volonterima/kama jeste da vjeruju u moć i korist onoga što rade, da nastoje poboljšati se u različitim vještinama, da nastoje biti profesionalniji u onome što rade ili što planiraju raditi u budućnosti, da pokušaju pronaći sebe u različitim društvenim djelatnostima, itd. 

Volonteri/ke dijele zajedničke interese, kreativno provode svoje slobodno vrijeme, upoznaju nove ljude i imaju priliku učiti od profesionalaca, isprobavaju svoje sposobnosti ili stiču nove i na kraju, razbijaju monotoniju u svojim zajednicama.

Jedan od zanimljivijih podataka o „vrednovanju“ volontiranja jeste i taj da volontiranje u nekim zemljama može činiti i do 5 % BDP-a! Volontiranje pospješuje društveni kapital, ali ima i ogroman uticaj pri zapošljavanju, s obzirom da volontersko iskustvo predstavlja presudan resurs koji poslodavac prepoznaje kod kanditata.

Vještine stečene volontiranjem u oblastima bliskim čovjekovoj profesionalnoj orijentaciji u dobu obrazovanja doprinose ranom razumijevanju problematike u praksi i učenju po vlastitim iskustvima (ali tuđim greškama, naravno). 

Volontiranje kao kontinuirana (materijalno) neprofitna aktivnost ne rezultira samo ispunjavanjem određenog cilja, već predstavlja proces u kojem volonter/ka ima mogućnost besplatno učiti od stručnjaka pojedinih oblasti, besplatno putovati i koristiti mogućnosti organiziranih udruženja. U tom procesu, volonter/ka gradi vlastitu mrežu poznanstava i na taj način otvara sebi put ka kasnijem eventualnom dodatnom obrazovanju ili angažmanu.