Volonteri i volonterke NARKO-NE-a

Ko može volontirai u NARKO-NE-u?

U projektima koje organizira i provodi NARKO-NE, volontirati mogu srednjoškolci/srednjoškolke i studenti/studentice s područja cijele Bosne i Hercegovine koji ispunjavaju uvjete koje projekti zahtijevaju i u skladu s vlastitim preferencijama, a detaljnije informacije o tome možete pronaći na početnoj stranici u sekcijama Volontiranje za srednjoškolce/srednjoškolke i Volontiranje za studente/studentiice.

 

Evo šta o svom volonterskom iskustvu kažu neki od naših volontera i volonterki:

Nimalo ne zavidimo mladima koji sjede u gradu za kompjuterima i koji tipkaju na svojim telefonima. Pobjegli smo od svakodnevnog života, uživamo i učimo kroz aktivnosti u prirodi i radionice, a s obzirom na to da dolazimo iz različitih dijelova naše države, sasvim usputno kroz zabavu doprinosimo očuvanju mira u BiH.

Miljan Đurica iz Berkovića

 

Osjećam se odlično, produktivno i smisleno zahvaljujući ljudima uključenima u ovaj projekat, aktivnostima i predivnom ambijentu koji pruža planina Igman.

Đorđe Mirković iz Bijeljine

 

Osim što sam upoznala dosta ljudi, upoznala sam, na neki način, i sebe. Dovela sam svoje znanje i iskustvo  na veći nivo kroz radionice, zabavu i pozitivu.

Matea Šunjić-Antoliš iz Zenice

 

Volontiranje u ovom projektu mi je pomoglo da shvatim kako ćemo jednom djetetu više pomoći ako mu prenesemo znanje, ponudimo prijateljstvo i ugodno druženje. Mi smo im prijatelji s kojima mogu razgovarati o svakodnevnim problemima, u nama mogu vidjeti uzor, što im  pomaže da unaprijede svoj život i svakodnevne navike. Neprocjenjiv je trenutak kada vam dijete kaže da je ono što ste mu ponudili i uradili s njim taj dan, ujedno i njegov najbolji dan u životu.

Melisa Mulabećirević

 

Volontiranje u ovom projektu mi puno znači jer znam da su djeca sretna kada provode vrijeme sa nama i kada im posvećujemo pažnju koja im je uskraćena. Svaki izmamljeni osmijeh na njihovim licima i mene učini sretnom i zadovoljnom jer znam da na taj način postižemo da oni bar jedan dan na svijet gledaju s malo vedrije strane. Osim toga, za mene je ovo volontiranje divno iskustvo, zahvaljujući kojem sam naučila mnogo toga što će mi pomoći u budućnosti, što mi itekako znači.

Aida Bektešević 

 

Za mene je volontiranje u ovom projektu veoma važno, prije svega zbog građenja samopouzdanja te komunikacije i povezanosti s drugim ljudima. Bitno mi je da sam članica grupe koja pruža pomoć djeci u potrebi, darujem im svoje vrijeme, te potičem druge na tu istu pomoć i toleranciju te na taj način nastojim doprinijeti izgradnji humanijeg društva i kvalitetnijeg života za sve.

Jasmina Bevrnja 

 

Meni je volontiranje u ovom projektu pružilo mnoge dobrobiti, a ponajviše praktični i direktni rad s djecom, zajedno s ostalim volonterima i volonterkama. Naučilo me mnogim stvarima i ojačalo mi samopouzdanje. Naučila sam puno o verbalnom izražavanju emocija i nenasilnoj komunikaciji, što mi je veliko iskustvo i praksa za daljnji rad u svojoj struci psihologinje.

Nina Hasković

 

Ja sam oduševljena ovim projektom i općenito iskustvom koje za sobom donosi volontiranje. Mislim da mi je ovo jedna od najboljih odluka u životu. Izašla sam izvan okvira i granica kojim su inače mladi okruženi − izvan formalnog obrazovanja koje mi nudi fakultetska nastava. Potrebno je ići dalje, širiti vidike, iskorištavati prilike, upoznavati ljude, kreirati svoj put na temelju pravih vrijednosti.

Lejla Grošo

 

Moj stav o volontiranju je jedan − RAD ZA DRUGE, RAD NA SEBI! Jedino što sam godinama volontirajući u NARKO–NE-u shvatila da nekada mi volonteri i volonterke nismo svjesni koliko smo dragocjeni zajednici i da sistem u kojem živimo treba više mladih ljudi kao što su volonteri i volonterke NARKO NE-a jer tada bi sve lakše išlo. Ponekad sam znala pomisliti da mi možemo samo do one mjere u kojoj se politika i sistem ne petljaju pa sam znala i biti zabrinuta jer, naprimjer, ne mogu više uraditi kao volonterka, ali poslije se vratim na svoj teren i shvatim da je potrebno samo da ostanem takva kakva jesam i jednom će doći vrijeme za promjene.

Lejla Mušanović

 

Volontiranje za NARKO-NE jeste bilo korisno za osobni i profesionalni razvoj. Naučila sam raditi i komunicirati s djecom različitih uzrasta i organizirati različite zabavne aktivnosti i radionice za djecu i studente. To je ono što će mi koristiti u pedagoškom radu i pomoći da se sigurnije osjećam prvi radni dan u školi ili drugim odgojnim i obrazovnim ustanovama.

Volontiranje je promijenilo moje mišljenje o životu na način da sam naučila više cijeniti sebe i svoje slobodno vrijeme ali isto tako i prihvatiti druge onakve kakvi zaista jesu.

Renata Budimir

 

Svaka vrsta rada je dobra, stičem radne navike, dobijam na iskustvu, prenosim svoje znanje drugim mladim ljudima, a istovremeno naučim nešto novo od svojih kolega. Rad je stvorio čovjeka, zato trebamo raditi i svojim radom i zalaganjem zaslužiti sve što ćemo imati u životu,

Adnan

 

Razlog iz kojeg sam se odlučila na volontiranje s djecom je taj što mislim da im jako pomaže, pogotovo ako neko ima poteškoća s učenjem, a kroz radionice to rade na zabavan način. Također, znam kako je meni bilo super što sam imala „stariju“ djecu da mi pomognu, jer sam i sama bila učesnica radionica u 7. razredu,  

Amela