Stariji brat, starija sestra

Stariji brat, starija sestra je mentorski projekat kroz koji se spajaju volonter/ka (stariji brat/sestra) i dijete (mlađa sestra/brat) s ciljem razvijanja kvalitetnog, brižnog i podržavajućeg odnosa. Taj se cilj ostvaruje putem dva oblika: rad volontera/ke s djetetom i rad stručnjaka s volonterom/kom. Volonteri/ke se osnažuju za mentorski rad s djecom i kvalitetno provode svoje slobodno vrijeme, te imaju mogućnost jačanja socijalnih vještina.

U najstarijem mentorskom projektu Udruženja NARKO-NE Stariji brat, starija sestra djeca se individualno druže sa studentima/icama  volonterima/kama koji im postaju modeli za usvajanje socijalno prihvatljivih ponašanja i podrška u razvoju životnih vještina. Djeca najradije odlaze u kino, šetnje, na kolače, kuglanje, plivanje, klizanje, a posebno zadovoljstvo su im zajednički izleti i kreativne radionice na kojima se ostvaruju prijateljstva s drugom mlađom braćom i sestrama. 

Djeci uključenoj u projekat zbog određenih porodičnih prilika nedostaje podrška porodice, stoga se volonteri/ke obučavaju kako djetetu biti „stariji brat, starija sestra“ tj. odrasla osoba na koju se može osloniti i koja će mu biti uzor za odrastanje. Jedan takav prijateljski odnos doprinosi tome da se posljedice negativnih faktora razvoja ublaže, te spriječi socijalna izolacija kao i njome često uvjetovane poteškoće u školi. Omogućava im se podrška koju ne dobijaju u porodici, pomaže im se da sklapaju normalne socijalne kontakte s okolinom kako bi se smanjila mogućnost devijacija u svim sferama njihovog života, a time i njihova socijalna isključenost.

Druženjem s volonterima/kama djeca dobijaju novi uvid u život van njihovog svakodnevnog okruženja. Provode svoje vrijeme u druženju, tako što se igraju, odlaze u pozorište, u kino i voze se javnim prijevozom, što je za veliki broj djece prvo iskustvo. U ovome slučaju, provođenje kvalitetnog slobodnog vremena svodi se na najjednostavnije aktivnosti, koje djeca ne upražnjavaju svaki dan. Djeci uključenoj u projekat potreban je neko ko će ih naučiti i pokazati im „sasvim normalne“ aspekte života poput odlaska u kino, muzeje, šetnje, vožnju bicikla, obilazak zoološkog vrta i sl.

Volontere/ke u njihovom radu s djecom prate i podržavaju stručni saradnici/ice, socijalni radnici/ice, pedagozi/pedagogice i psiholozi/psihologice, zaposleni u JU „Kantonalnom centru za socijalni rad“, Sarajevo i KJU „Domu za djecu bez roditeljskog staranja“, Sarajevo.

Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE od 2004. godine realizira projekat Stariji brat, starija sestra u saradnji s JU „Kantonalni centar za socijalni rad“, Sarajevo, a od 2010. godine s  KJU „Dom za djecu bez roditeljskog staranja“, Sarajevo.

Trajanje projektnog ciklusa: Septembar − juni

Mogućnost apliciranja u periodu: Tokom cijele godine  

Ko može aplicirati: Mladi uzrasta od 20 do 30 godina

Link za prijavu

Kontakt osoba za sva pitanja vezana za projekat: Alma Hadžiskakić, projektna koordinatorica

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 

Obilježavanje "Dječije nedjelje"

U periodu od 2. do 8. oktobra održana je manifestacija Dječija nedjelja koju organizira Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, a realizira se u saradnji sa… Pročitaj više...

Poziv za volontiranje u projektu "Darujmo im vrijeme umjesto novac"

I ove godine grupa studenata i studentica će imati priliku volontirati u projektu Edukativni rad sa djecom u riziku "Darujmo im vrijeme umjesto novac". Rok za prijave je 30.09.2017. godine.… Pročitaj više...

Volontiranje kao jedan od životnih puteva ka sreći i zadovoljstvu

Volonterizam je jedan od temelja civilnog društva jer oživljava najplemenitije ciljeve čovječanstva. Volonteri i volonterke se zauzimaju za mir, slobodu, ljudska prava, sigurnost, pružaju pomoć onima kojima je najviše potrebna… Pročitaj više...

Sve vijesti