Stariji brat, starija sestra

Stariji brat, starija sestra je mentorski projekat kroz koji se spajaju volonter/volonterka (stariji brat/sestra) i dijete (mlađa sestra/brat) s ciljem razvijanja kvalitetnog, brižnog i podržavajućeg odnosa. Taj se cilj ostvaruje putem dva oblika: rad volontera/volonterke s djetetom i rad stručnjaka/stručnjakinje s volonterom/volonterkom. Volonteri/volonterke se osnažuju za mentorski rad s djecom i kvalitetno provode svoje slobodno vrijeme, te imaju mogućnost jačanja socijalnih vještina.

U najstarijem mentorskom projektu Udruženja NARKO-NE-a Stariji brat, starija sestra djeca se individualno druže sa studentima/studenticama  volonterima/volonterkama koji im postaju modeli za usvajanje socijalno prihvatljivih ponašanja i podrška u razvoju životnih vještina. Djeca najradije odlaze u kino, šetnje, na kolače, kuglanje, plivanje, klizanje, a posebno zadovoljstvo su im zajednički izleti i kreativne radionice na kojima se ostvaruju prijateljstva s drugom mlađom braćom i sestrama. 

Djeci uključenoj u projekat zbog određenih porodičnih prilika i nedostatka podrške porodice, volonteri/volonterke se obučavaju kako djetetu biti „stariji brat, starija sestra“ tj. odrasla osoba na koju se može osloniti i koja će mu biti uzor za odrastanje. Jedan takav prijateljski odnos doprinosi tome da se posljedice negativnih faktora razvoja ublaže, te spriječi socijalna izolacija kao i njome često uvjetovane poteškoće u školi. Omogućava im se podrška koju ne dobijaju u porodici, pomaže im se da sklapaju bolje socijalne kontakte s okolinom kako bi se smanjila mogućnost devijacija u svim sferama njihovog života, a time i njihova socijalna isključenost.

Druženjem s volonterima/volonterkama djeca dobijaju novi uvid u život van njihovog svakodnevnog okruženja. Provode svoje vrijeme u druženju, tako što se igraju, odlaze u pozorište, u kino i voze se javnim prijevozom, što je za veliki broj djece prvo takvo iskustvo. U ovome slučaju, provođenje kvalitetnog slobodnog vremena svodi se na najjednostavnije aktivnosti, koje djeca ne upražnjavaju svaki dan. Djeci uključenoj u projekat potreban je neko ko će ih naučiti i pokazati im „sasvim normalne“ aspekte života poput odlaska u kino, muzeje, šetnje, vožnju bicikla, obilazak zoološkog vrta i sl.

Volontere/volonterke u njihovom radu s djecom prate i podržavaju stručni saradnici/saradnice, socijalni radnici/radnice, pedagozi/pedagogice i psiholozi/psihologice, zaposleni u JU „Kantonalnom centru za socijalni rad“, Sarajevo i KJU „Domu za djecu bez roditeljskog staranja“, Sarajevo.

Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE od 2004. godine realizira projekat Stariji brat, starija sestra u saradnji s JU „Kantonalni centar za socijalni rad“, Sarajevo, a od 2010. godine s  KJU „Dom za djecu bez roditeljskog staranja“, Sarajevo.

Trajanje projektnog ciklusa: Septembar − juni

Mogućnost apliciranja u periodu: Tokom cijele godine  

Ko može aplicirati: Mladi uzrasta od 20 do 30 godina

Link za prijavu

Kontakt osoba za sva pitanja vezana za projekat: Alma Hadžiskakić, projektna koordinatorica

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 

Prvi volonterski koraci u SBSS

Protekle sedmice održani su savjetodavni sastanci sa starom i novom generacijom volontera i volonterki u projektu Stariji brat, starija sestra. Koordinatorica projekta, Alma Hadžiskakić, poželjela je oficijelnu dobrodošlicu novim volonterima… Pročitaj više...

Prevencija maloljetničke delikvencije - "Stariji brat, starija sestra"

Edukacije Prevencija maloljetničke delikvencije - "Stariji brat, starija sestra" za dvije grupe novih volontera i volonterki u okviru projekta Stariji brat, starija sestra 2017./18. godine održane su u septembru i… Pročitaj više...

Poziv za volontiranje u projektu "Stariji brat, starija sestra"

I dalje je otvoren poziv za volontiranje u projektu Stariji brat, starija sestra. U proteklom ciklusu učestvovalo je 42 volontera i volonterke i 42 djece. Mnogi od njih svoje druženje… Pročitaj više...

Sve vijesti