Radionice za učenje

Na Radionicama za učenje srednjoškolci/srednjoškolke volonteri/volonterke rade sa učenicima/učenicama od šestog do osmog razreda koji imaju poteškoće u savladavanju školskog gradiva ili žele poboljšati školski uspjeh. U malim grupama vježbaju metode pametnog učenja, razvijaju vještine za samostalno učenje ali i povećavaju motivaciju za savladavanje školskog gradiva. Volonteri/volonterke imaju priliku razviti socijalne vještine i kompetencije za rad s grupama vršnjaka/vršnjakinja i djece.

Radionice za učenje ili Klub učenja je projekat namijenjen osposobljavanju srednjoškolaca i srednjoškolki za volonterski mentorski rad s grupama djece u riziku u udaljenim mjestima. U projekat je uključeno 10−14 volontera/volonterki II i III razreda srednjih škola iz različitih općina u BiH. Učesnici i učesnice projekta su iz općina iz kojih dolaze i volonteri/volonterke. Koncept Radionica za učenje omogućava da korisnici/korisnice poboljšaju motivaciju za učenje školskog gradiva, upoznaju se s metodama pametnog učenja, te steknu životne vještine na polju samokontrole, komunikacije i organiziranosti. Osim toga, kroz projektne aktivnosti se postiže balans između igara za zabavu i učenje, te na taj način postiže maksimalan angažman djece na usvajanju gradiva uz pomoć metoda „pametnog učenja“. Radionice se realiziraju osam mjeseci tokom školske godine (četiri mjeseca u prvom i četiri u drugom polugodištu). Tokom prvog mjeseca educiraju se volonteri/volonterke. Aktivnosti s djecom se dešavaju sedam mjeseci, i to dva puta sedmično u terminima prilagođenim mogućnostima škole i djece. Svaka radionica traje dva sata, pri čemu se za aktivnosti fokusirane na učenje rezervira jedan školski čas. Realizacija projekta se odvija u općinama po preporukama koje se dobiju od Pedagoškog zavoda, a dosada se realizirao u četiri općine.

Realizacija projekta je započeta 2010. godine u Varešu, a nakon toga je projekat proširen na Brezu, Ilijaš, Visoko i Sarajevo.

Trenutno se projekat realizira u Osnovnoj školi „Enver Čolaković“, Breza.

Trajanje projektnog ciklusa: Septembar − juni

Mogućnost apliciranja u periodu: Juni − septembar

Ko može aplicirati: Učenici i učenice drugog i trećeg razreda srednjih škola

Kontakt osoba za sva pitanja vezana za projekat: Melvisa Miskić, projektna koordinatorica

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 

O prevenciji ovisnosti sa osnovcima

Zahuktala se nova školska godina, a s njom i aktivnosti u projektu Radionice za učenje. No, osim pomaganja sa školskim zadaćama i učenja kako pametnije učiti, volonteri i volonterke su… Pročitaj više...

Radionica o zaštiti seksualnog i reproduktivnog zdravlja

Zadnji dan marta ove godine volonteri i volonterke projekta Radionice za učenje obilježili su radionicom o zaštiti seksualnog i reproduktivnog zdravlja, te prevenciji spolno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće. Iako… Pročitaj više...

Sve vijesti