Radionice za učenje

Na Radionicama za učenje učenici od šestog do osmog razreda koji imaju poteškoće u savladavanju školskog gradiva ili žele poboljšati školski uspjeh, rade sa srednjoškolcima/kama volonterima/kama. U malim grupama vježbaju metode pametnog učenja, razvijaju vještine za samostalno učenje ali i povećavaju motivaciju za savladavanje školskog gradiva. Volonteri/ke imaju priliku razviti socijalne vještine i kompetencije za rad s grupama vršnjaka/kinja i djece.

Radionice za učenje ili Klub učenja je projekat namijenjen osposobljavanju srednjoškolaca i srednjoškolki za volonterski mentorski rad s grupama djece u riziku u udaljenim mjestima. U projekat je uključeno 10−14 volontera/ki II i III razreda srednjih škola iz različitih općina u BiH. Učesnici, odnosno korisnici projekta su iz općina iz kojih dolaze i volonteri. Koncept Radionica za učenje omogućava da učesnici poboljšaju motivaciju za učenje školskog gradiva, upoznaju se s metodama pametnog učenja, te steknu životne vještine na polju samokontrole, komunikacije i organiziranosti. Osim toga, kroz projektne aktivnosti se postiže balans između igara za zabavu i učenje, te na taj način postiže maksimalan angažman djece na usvajanju gradiva uz pomoć metoda „pametnog učenja“. Radionice se realiziraju 8 mjeseci tokom školske godine (4 mjeseca u prvom i 4 u drugom polugodištu). Tokom prvog mjeseca educiraju se volonteri. Aktivnosti s djecom se dešavaju 7 mjeseci, i to dva puta sedmično u  terminima prilagođenim mogućnostima škole i djece. Svaka radionica traje 2 sata, pri čemu se za aktivnosti fokusirane na učenje rezervira 1 školski čas. Realizacija projekta se odvija u općinama po preporukama koje se dobiju od Pedagoškog zavoda, a dosada se realizirao u četiri općine.

Realizacija projekta je započeta 2010. godine u Varešu, a nakon toga je projekat proširen na Brezu, Ilijaš, Visoko i Sarajevo.

Trenutno se projekat realizira u Osnovnoj školi „Enver Čolaković“, Breza.

Trajanje projektnog ciklusa: Septembar − juni

Mogućnost apliciranja u periodu: Juni − septembar

Ko može aplicirati: Učenici drugog i trećeg razreda srednjih škola

Kontakt osoba za sva pitanja vezana za projekat: Melvisa Miskić, projektna koordinatorica

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 

Radionica o zaštiti seksualnog i reproduktivnog zdravlja

Zadnji dan marta ove godine volonteri i volonterke projekta Radionice za učenje obilježili su radionicom o zaštiti seksualnog i reproduktivnog zdravlja, te prevenciji spolno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće. Iako… Pročitaj više...

Sve vijesti