kNOw risks

Volonteri i volonterke svojim vršnjacima i vršnjakinjama u srednjim školama i omladinskim organizacijama kroz interaktivne metode predstavljaju edukativno-informativni materijal o najučestalijim ovisnostima i rizičnim ponašanjima kNOw risks da bi dobili jasne, provjerene i nestereotipne informacije, te da bi napravili zdrave izbore u svakodnevici. Kroz materijal Upute za „upotrebu“ tinejdžera, Know teens, kNOw risks, i roditelji mogu osvijestiti značaj svoje uloge kako bi pomogli tinejdžerima/tinejdžerkama pri odlučivanju i izboru.

Da bismo mogli reći NE rizicima, prvo ih trebamo upoznati. kNOw risks kroz dva segmenta pokušava upoznati tinejdžere/tinejdžerke i roditelje s rizicima vezanim za različite ovisnosti i druga socijalno nepoželjna ponašanja. Na osnovu prijedloga volontera/volonterki NARKO-NE-a, nastao je sadržaj 28 kartica, od kojih njih 13 tretiraju supstance, a 15 rizična ponašanja. Ovaj materijal zamišljen je kao pomoć pri samostalnom, svjesnom i odgovornom pristupanju rizicima koje nose supstance i rizična ponašanja karakteristična za mlade. Kartice prije svega imaju preventivni karakter. Svaka od njih pruža alternativu rizicima i sugerira načine na koje ih izbjeći ili kompenzirati zdravim navikama i ponašanjima. Reći ne nije dovoljno. Uvijek treba znati čemu se govori NE, kako bi se prevenirali mogući loši izbori u budućnosti. Zbog toga postoje rubrike sa željenim i neželjenim efektima, kao i načinima konzumacije. Da bi ovaj materijal došao do što većeg broja mladih, educirani volonteri i volonterke svojim vršnjacima/vršnjakinjama u srednjim školama predstavljaju kNOw risks kroz kreativne radionice i kviz. 

Idejni tvorac ovog projekta je švicarska organizacija Eve & Rave, uz čiju dozvolu je NARKO-NE realizirao, prilagodio i dogradio vlastitim sadržajem projekat, imajući sve vrijeme u vidu potrebe mladih u Bosni i Hercegovini. Ukratko rečeno:

kNOw risks informira, a ne sugerira 

kNOw risks ne potiče nego objašnjava

kNOw risks ne osuđuje nego razumije

kNOw risks prevenira i upozorava. 

U 2014. godini se pristupilo izradi materijala za roditelje tinejdžera i tinejdžerki, te je nastao spomenuti priručnik Upute za „upotrebu“ tinejdžera, Know teens, kNOw risks. U njemu su obrađena pitanja koja su najčešće na umu roditelja kada je riječ o tome kako odgojiti mlade i kod njih razviti zdrave životne stilove. Odgovore daju drugi roditelji, stručnjaci/stručnjakinje i sami mladi.

 

Trajanje projektnog ciklusa: Kontinuirano

Mogućnost apliciranja u periodu: April − maj

Ko može aplicirati: Srednjoškolci i srednjoškolke iz cijele BiH

Kontakt osoba za sva pitanja vezana za projekat: Andrea Mijatović, projektna koordinatorica

E-mail adresa projekta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.