Interkulturalne kreativne sedmice/tjedni IKS

U Interkulturalnim kreativnim sedmicama/tjednima IKS srednjoškolci/ke iz Vareša i Novog Travnika zajedno sa studentima/icama iz Švicarske učestvuju u zanimljivim, korisnim i zabavnim aktivnostima tokom ljetnog raspusta (mjesec dana) kako bi ukazali na pozitivne alternative u slobodnom vremenu umjesto ovisničkog ponašanja u vezi s drogom, alkoholom, pušenjem, internetom itd. Zajednički vježbaju životne vještine koje su nužne za budućnost, a oko 120 djece i volontera u spomenuta dva grada uživa u dnevnim kreativnim, sportskim i umjetničkim radionicama. Veliko finale projekta je događaj za svu djecu, volontere i javnost u centru grada – Kid's festival.

Jednomjesečni projekat (tokom ljetnog raspusta) se organizira u saradnji s općinskim vlastima u Varešu i Novom Travniku. Mladi iz BiH, njih 50-ak srednjoškolaca/ki zajedno s 8−12 studenata/ica iz Švicarske organiziraju radionice s kreativnim, sportskim, dramskim i umjetničkim aktivnostima u koje će biti uključeno ukupno oko dvije stotine djece iz tri mjesne zajednice unutar ove dvije općine. Mladi na taj način vježbaju vještine liderstva, pregovaranja s autoritetima, informiranja roditelja te organiziranja završnog događaja za sve učesnike projekta. Glavne faze projekta su: pripremne radionice za lidere i volontere, zajednički četverodnevni kamp za volontere/ke iz obje općine u prirodi, trosedmične radionice s djecom i vršnjacima, organiziranje Kid's festivala te izlet u drugi grad.

Interkulturalne kreativne sedmice/tjedni IKS je prvi i najstariji projekat NARKO-NE-a koji se realizirao od 2002. do 2014. godine u Vitezu, 2005. i 2006. godine u Busovači, od 2007. godine u Varešu, te od 2014. godine u Novom Travniku, tokom ljetnog raspusta.

Trajanje projektnog ciklusa: 

Mogućnost apliciranja u periodu:

Ko može aplicirati: Srednjoškolci i srednjoškolke iz Vareša i Novog Travnika

Kontakt osoba za sva pitanja vezana za projekat: s. Magdalena Schildknecht, projektna koordinatorica

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 

Putovanje kroz historiju IKS-a sa volonterima i volonterkama

Sam nastanak Udruženja za prevenciju ovisnosti NARKO-NE veže se za prvi projekat, Interkulturalne kreativne sedmice/tjedni IKS koji je predvodila bivša izvršna direktorica udruženja, a sadašnja projektna koordinatorica s. Magdalena Schildknecht.… Pročitaj više...

Sve vijesti