petak, 26 Maj 2017 12:27

Novosti iz RIPPO projekta

Aktivnosti u projektu Razvoj i profesionalizacija prevencije ovisnosti (RIPPO) u Bosni i Hercegovini se polahko, ali sigurno razvijaju. 

U Sarajevu, 22. i 23. 04. 2017. je održana dvodnevna radionica na kojoj su učesnici/učesnice ovog projekta zajednički radili na izradi njihovih pilot-projekata iz različitih oblasti prevencije ovisnosti koji će se realizirati u lokalnim zajednicama širom BiH tokom 2017. godine. Pilot-projekte će realizirati predstavnici/predstavnice sljedećih partnerskih organizacija/ustanova: KJU Porodično savjetovalište, Sarajevo; Institut za razvoj mladih KULT, Ilidža; Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II, Sarajevo; JU Terapijska zajednica Kampus, Sarajevo; Omladinski klub Pod istim suncem, Jablanica; JU Centar za mentalno zdravlje, Doboj; Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE, Sarajevo; JU Centar za mentalno zdravlje, Vitez; Centar za edukaciju mladih, Travnik.

Jedan od ciljeva pilot-projekata jeste pokazati široj javnosti doprinose prevencije ovisnosti, te promocija zdravih životnih stilova kod djece i mladih u različitim lokalnim zajednicama.

Pored izrade pilot-projekata, 16. 05. 2017. godine je održan i treći sastanak Savjetodavnog odbora RIPPO projekta, a nakon njega (17. 05. 2017.) još jedna radionica za izradu strategije djelovanja RIPPO mreže na kojoj su zajedno radili i predstavnici/predstavnice Savjetodavnog odbora RIPPO projekta, ali i predstavnici/predstavnice menadžmenta navedenih partnerskih organizacija.

Na ovoj radionici je formirana i četveročlana radna grupa koja će do kraja ljeta raditi na izradi cjelovite strategije djelovanja RIPPO mreže, dok će predstavnici/predstavnice partnerskih organizacija do kraja godine predstaviti rezultate svojih pilot-projekata.