petak, 29 Decembar 2017 11:04

Gradsko obdanište u novom sjaju

Nakon što su započeli uređenje gradskog obdaništa u Lukavcu, mladi iz ove zajednice, poslije snježnih dana, nastavili su sa svojom misijom i završili ono što su naumili. U prvom svom okupljanju posadili su cvijeće u dvorištu obdaništa, iscrtali unutrašnje zidove likovima iz crtića te prefarbali vanjske zidove koji su bili išarani grafitima. 

Pauzu su napravili tokom snježnih dana, a već prvog suhog dana nastavili su tamo gdje su stali, te je na red došlo oslikavanje školice ispred obdaništa kako bi se mališani mogli igrati sa svojim drugarima i drugaricama. Na vanjskom zidu naslikali su slike koje će biti primjerenije i zabavnije za djecu u odnosu na prijašnje grafite koji sigurno nisu bili najljepša asocijacija na obdanište.

U uređivanju gradskog obdaništa učestvovali su mladi iz Omladinske grupe KVART iz Lukavca u saradnji sa Udruženjem za prevenciju ovisnosti NARKO-NE, koje je mladima pružilo priliku da svoje ideje, nakon edukacija i potrebnih vještina koje su stekli, realiziraju u svojim zajednicama.

Kako su ovi mladi došli do ideje da uređuju obdanište rekla nam je Amna Okanović, volonterka Udruženja za prevenciju ovisnosti NARKO-NE i Omladinske grupe KVART iz Lukavca: 

Na ideju uređenja obdaništa došli smo nakon što smo jedno veče organizirali uličnu akciju na glavnom trgu u Lukavcu. S djecom smo igrali igre bez granica, što im se jako svidjelo. Naš zaključak je bio da je djeci zaista malo potrebno za smijeh i sreću, što im nažalost naša sredina uvijek ne pruža. Njihovo mjesto za igru bi trebalo biti dvorište obdaništa, gdje se nalaze ljuljačke, tobogani, šarene slike... Međutim, nedovoljnom brigom lokalnih vlasti sve te sprave su uništene, išarane i nisu primjerene za djecu. Željeli smo to promijeniti tako što ćemo ponovno oslikati zidove obdaništa, naslikati školicu i twister te uljepšati unutrašnje zidove likovima iz crtića. S radovima smo krenuli u hladnim novembarskim danima. Iako je bilo hladno i često smo bili umorni, uspjeli smo zadržati volju da stvorimo malo ljepše i sigurnije mjesto za djecu. Planiramo još mnogo toga uraditi kako bismo im to omogućili.

Ukorak s učenjem, testovima i svim školskim obavezama svoje slobodno vrijeme provodili su u uređivanju i uljepšavanju svoje zajednice. Bili su kreativni i vrijedno su radili uprkos hladnom vremenu. Uz dobru organizaciju, rasporedili su odgovornosti i svako je bio zadužen za svoj dio posla: 

Kada smo vidjeli da park u obdaništu ima potencijala da bude pravo mjesto gdje se djeca mogu igrati, došli smo do ideje da ga uredimo. Najteže u našem radu je definitivno bilo krečenje i crtanje crteža po noći, te hladnoći. Okupljali smo se skoro svaki dan tokom tri sedmice, koliko su nam to vremenski uslovi dozvoljavali i naporno radili. Često smo morali po noći raditi, jer smo crtali sliku pomoću projektora, što je moguće samo kada je mrak. Dok smo radili, djeca nisu krila svoje oduševljenje, a roditelji su nas također hvalili i podržavali. U budućnosti planiramo uraditi rasvjetu kao i neke nove sprave na kojima se djeca mogu igrati. Mogu reći da se radujem nastavku rada jednako kao što su se djeca radovala novim crtežima unutar obdaništa i velikom crtežu na vanjskom zidu, kaže Alen Kuduzović, volonter Omladinske grupe KVART Lukavac.

Cilj ovakvih aktivnosti jeste da se mladi aktiviraju u svojim zajednicama te da iznesu ideje i pokažu kreativnost, a mladi iz ove zajednice su dokazali da im volje i kreativnosti nimalo ne nedostaje. 

Promjene se ne dešavaju same od sebe. Svakodnevni izazovi s kojima se mladi suočavaju kočnica su za njihovo napredovanje i usavršavanje. Bitno je prepoznati problem i pokazati inicijativu jer kao što stara izreka kaže Gdje ima volje, ima i načina, a mladi u ovoj zajednici su pronašli način kako će kvalitetno upotpuniti svoje slobodno vrijeme, a istovremeno napraviti nešto lijepo i prije svega korisno za djecu u obdaništu.

Udruženje NARKO-NE realizira projekte u koje se mogu uključiti mladi širom Bosne i Hercegovine te na taj način stjecati vještine za lično usavršavanje i rad na sebi.