četvrtak, 07 Decembar 2017 11:09

Proslava petnaestogodišnjice rada NARKO-NE-a

Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE u subotu, 9. 12. 2017. godine, u Sarajevu, pod motom VOLontIraMO obilježava 15 godina djelovanja. Tom prilikom bit će posebno obilježeni jubileji dva projekta: Intercity teatra, koji će se predstaviti performansom, te omladinskog časopisa Preventeen čiji razvoj će biti prikazan u kratkom filmu. Osim toga, prisjetit ćemo se svih ključnih trenutaka od nastanka Udruženja do danas, ali i razmisliti o tome ka kakvoj budućnosti idemo.

NARKO-NE od 2002. teži dati skromni doprinos izgradnji zdravog bosanskohercegovačkog društva u kojem se djeca i mladi mogu, znaju i žele uspješno nositi sa izazovima odrastanja, ali i sami aktivno djeluju i u svojim zajednicama, na izgradnji boljeg i kvalitetnijeg života. To čine kreirajući i razvijajući projekte i programe na kojima rade stručnjaci i stručnjakinje iz oblasti socijalnog rada, omladinskog rada i psihologije, ali najveća snaga svih ovih godina jesu volonteri i volonterke. Njih preko 2000 dosada je učestvovalo u nekom od projekata ili programa najmanje jednu godinu, investirajući preko 400.000 sati svog slobodnog vremena. Sam ekonomski doprinos lako se može izračunati, no ljudska vrijednost njihovog rada je neprocjenjiva. Mnogi zbog ljubavi prema onome što rade i samom volontiranju ostaju aktivni volonteri i volonterke po nekoliko godina. Stoga i moto ovogodišnje proslave jeste VOLontIraMO.

Na proslavi će 125 volontera i volonterki (srednjoškolaca/srednjoškolki i studenata/studentica) dobiti certifikate koje su zaslužili angažmanom u 2016./2017, a u narednom periodu NARKO-NE nastavlja još intenzivnije raditi na profesionalizaciji pristupa prevenciji ovisnosti i unapređenju zdravlja u BiH kroz razvoj istraživanja, povezivanju vladinih i nevladinih organizacija, unapređivanju znanja te kreiranju novih metoda.