ponedjeljak, 20 Novembar 2017 14:32

Gradimo danas za bolje sutra

Sadnja cvijeća, iscrtavanje likova iz crtića, farbanje zidova su neke od aktivnosti koje su mladi započeli proteklog vikenda u gradskom obdaništu u Lukavcu. 

Sama ideja za uređivanje nekog prostora, sredine ili mjesta potekla je od volontera i volonterki programa Mladi za zdrave zajednice koji su željeli da pokrenu aktivnosti u koje će se uključiti što veći broj mladih u njihovim zajednicama. Na ljetnom kampu na Igmanu su razrađivali devet ideja, odnosno pilot aktivnosti koje će nakon kampa sami realizovati u svojim zajednicama uz podršku Udruženja za prevenciju ovisnosti NARKO-NE. Usavršavali su vještine koje će im biti potrebne za samostalan rad i realizaciju aktivnosti u cilju ličnog razvoja kao i unapređenja sredine u kojoj borave. 

Amna Okanović, volonterka i učesnica kampa, zajedno s mladima iz Omladinske grupe KVART Lukavac došla je do ideje da obdanište u Lukavcu napravi boljim mjestom u kojem će djeca vrijeme koje provedu iskoristiti na zabavan i zanimljiv način. 

Tridesetak mladih, koliko ih se skupilo u subotu 18.11. 2017. u jutarnjim satima ispred obdaništa, kiša i hladno vrijeme nije spriječilo u njihovoj misiji da urede prostor obdaništa. Aktivno su radili i uz dobru organizaciju veći dio posla je obavljen. Posadili su cvijeće u dvorištu, oslikali unutrašnje zidove obdaništa zanimljivim likovima iz crtanih filmova te vanjski zid obdaništa koji je bio išaran i prekriven grafitima ofarbali i pripremili za oslikavanje slikama koje će biti adekvatne za djecu koja provode vrijeme u obdaništu. Također će u narednom periodu, u skladu sa školskim obavezama, oslikati školicu i tvister kako bi djeca i mladi na kreativan način upotpunjavali svoje vrijeme provedeno u obdaništu.

Pored navedenih aktivnosti, mladi iz ove lokalne zajednice, nastavit će zajedničkim snagama da uređuju i uljepšavaju sredinu u kojoj borave.