ponedjeljak, 20 Novembar 2017 14:19

Festival mladih talenata u Zenici

Festival talenata jedan je od pilot projekata koje, na osnovu ideja koje su sami razvili, provode volonteri i volonterke programa Mladi za zdrave zajednice. Ovaj Festival u Zenici je održan 11. novembra, u prostorijama Međunarodne srednje škole Zenica. Tom prilikom predstavili su se mladi ljudi, koji imaju između 13 i 18 godina, žive i školuju se u Zenici, a u svom okruženju su prepoznati kao uzori drugim mladima zbog svojih znanja, talenata i zalaganja. Program su vodili Jalal Romano, koji je i organizator cijelog događaja, i Amila Mehinagić.

Matea Šunjić-Antoliš predstavila je svoj angažman u ASuBiH, učešće na takmičenju iz govorništva, te druge volonterske angažmane, a o svom aktivizmu rekla je: Motivaciju vidim u drugim ljudima. Dosta mladih nije svjesno što može da uradi ni samo sa sobom, ni sa grupom. Kroz nevladine organizacije imaju priliku da iskazuju svoje ideje, talente i mogućnosti.

Ahmed Jašarević, koji nosi titulu najaktivnijeg srednjoškolca u BiH, govorio je o svom angažmanu u Vijeću učenika, Evropskom parlamentu mladih, ali i dugogodišnjem radu u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici, čiji član je već 12 godina. S obzirom da je istaknut aktivista u svojoj zajednici, ali i da je osvojio mnoštvo nagrada za svoje filmove i predstave, postavilo se pitanje o njegovim planovima za budućnost, na što je Ahmed rekao: Planiram da budem živ, da budem zdrav, da budem voljen, da volim.

Iman Ramadan i Almin Omerdić koji su bili državni prvaci u plesu, a učestvovali i na svjetskom prvenstvu sa zapaženim rezultatima, izrazili su ponos koji su osjećali noseći zastavu BiH na ovako velikom i značajnom takmičenju. A svoje umijeće pokazali su kroz dvije plesne tačke na Festivalu.

Nadin Čahut, mlada pijanistica, na 21 takmičenju osvojila je 21 nagradu. S obzirom na njen talent, nudi joj se mogućnost da upiše Muzičku akademiju, ali Nadin kaže: Pored toga voljela bih da budem i doktor, jer volim da pomažem ljudima.

Tarik Osmanbašić predstavio je svoj specifičan talent, beatbox, kojim se bavi već četiri godine. Beatbox mi predstavlja izlaz iz svakodnevnice. To je nešto što mogu raditi iz dana u dan i znam da mi neće dosaditi, rekao je Tarik.

Senka Slipac pokazala je umijeće sviranja violine. S tri godine sam rekla da želim svirati violinu. Moja violina može i da plače i da se smije sa mnom, smatram je posebnom, objasnila je Senka posebnu ljubav koju ima za violinu, iako svira i flautu i klavir.

Mirza Mešić iz Zavidovića bio je treći u FBiH na takmičenju iz fizike. Osjećaj je neopisiv, jako sam ponosan na rezultat, kaže Mirza, dodavši da je dnevno potrebno vježbati tri-četiri sata, da bi se ostvarili značajni rezultati. 

Ferid Omić dijelio je prvo mjesto i na federalnom i na kantonalnom takmičenju iz matematike. Ovaj mladi talent, koji smatra da je uz ljubav prema određenoj oblasti, potrebno i mnogo raditi, na pitanje gdje želi nastaviti svoje obrazovanje, odgovorio je: Vjerovatno u Bosni, na domaćem terenu.

Na samom kraju programa, prisutnima se obratila asistentica programa Mladi za zdrave zajednice, Azra Halilović, koja je naglasila da je ideja ovog događaja, ali i ostalih pilot projekata koji se provode osnažiti mlade da bi se i nakon završetka volonterskog angažmana nastavili angažirati u svojim zajednicama.