petak, 08 Septembar 2017 12:29

PART 3: Balkanska ruta unazad - mi vraćamo nadu ponovo!

Prošlo je 12 dana otkako su Ulrike i Joachim Blatter krenuli ka Bosni i Hercegovini od svoje kuće u Gottmadingenu, u Njemačkoj. Uprkos vremenskim prilikama koje i nisu baš najbolje, ovaj bračni par nastavlja put od 1500 kilometara - put nade, prijateljstva i ljubavi. I ovaj put smo razgovarali sa Željkom Nikačević, koja prati i izvještava o putovanju Ulrike i Joachima. Zanimalo nas je dokle su stigli junaci naše priče, i šta se dešavalo proteklih dana:

Naši dragi Ulrike i Joachim su krenuli iz Austrije prema Sloveniji. Planiraju ostati dva dana u Mariboru. U proteklim danima putovanja najzanimljiviji su bili susreti sa ljudima. Ulrike je navela na svojoj stranici na društvenim mrežama da ih ljudi na ulici s osmijehom pozdravljaju i da prepoznaju ono što oni rade. Na zvaničnoj Facebook stranici pod nazivom Holiday Challenge 2017 Balkanroute rückwärts: Chancen statt Flucht možemo vidjeti razne objave i fotografije sa putovanja. Na tim fotografijama vidimo razne prolaznike koji upoznaju rad Ulrike i Joachima, te je od neizmjerne važnosti razumijevanje tog rada i svih doprinosa koje nam on donosi. Neki su novčano podržali projekat. Podsjećam, sva prikupljena novčana sredstva će biti donirana za djecu BiH, odnosno projektu "Stariji brat, starija sestra". Ulrike je napisala jednu divnu poruku koja ne bi trebala nikoga ostaviti ravnodušnim: „Ne trebamo se bojati. Imam kuću gdje se sigurno mogu vratiti, ali treba prilike stvarati a ne bježati. Za djecu BiH.“

Potaknuti emocijama koje su proizišle iz ove jednostavne poruke koja u sebi sadrži veliku životnu poruku, pitali smo Željku kako na nju djeluje ovo što radi porodica Blatter:

Samom idejom projekta bila sam oduševljena. Svakim danom naši junaci, kako ste ih nazvali, svojim simboličnim putovanjem nam pokazuju da je oduševljenje projektom nešto najmanje što možemo činiti. Oni nam zaista vraćaju nadu. Dokazuju nam da ljudstvo i humanost u ljudima još uvijek postoje. Bezuslovno i bez ikakvih ekstrinzičnih motiva su krenuli ka Bosni i Hercegovini, zemlji iz koje većina mladih odlazi. Ovaj rad bi nas trebao sve potaknuti na razmišljanje o tome što mi činimo za sebe, nas i društvo. Kako da mi stvaramo prilike? 

Svi mi imamo dom gdje se možemo vratiti. Pitanje koje postavljamo je zašto odlazimo? Ulrike nam šalje poruku da ne trebamo bježati, već da mi stvaramo prilike. Posebna rečenica je Za djecu BiH. Na mladima svijet ostaje, reče jednom neki mudrac. To je Ulrike prepoznala, i svojim humanitarnim radom čini za nas više nego mi sami za sebe. Neka nam ovaj projekat bude motivacija za radom za bolje sutra u BiH. Ekonomski, socijalni, zdravstveni, obrazovni sistem nam i nije baš najbolji, ali mi ga trebamo graditi. Za kraj, citirat ćemo Dalea Carnegieja, koji kaže: Izgradite uspjeh iz neuspjeha. Obeshrabrenost i neuspjeh su dva stepenika koja su neizbježna na putu ka uspjehu.

 

Lejla Buljina