srijeda, 27 Decembar 2017 13:57

Radionice za učenje i prijateljstva

Nakon pozitivnih rezultata koji je deset volontera i volonterki iz Breze ostvarilo u prethodnom projektnom ciklusu, Radionicama za učenje se pridružilo još 14 učenika i učenica Gimnazije Muhsin Rizvić i Srednje mješovite škole Mehmedalija Mak Dizdar

Trenutno su aktivna 23 volontera i volonterke. Oni su u posljednja dva mjeseca pokušavali učenicima šestih i sedmih razreda OŠ Enver Čolaković probuditi motivaciju za učenjem i pokazati im određene metode „pametnog učenja“. 

S druge strane, njihove kolege i kolegice sa više volonterskog iskustva su u OŠ Stari Ilijaš realizirali deset radionica o prevenciji ovisnosti i promociji zdravih životnih stilova sa učenicima od petog do devetog razreda. Također, sa istim učenicima su održali i deset radionica koje su bile posvećene isključivo savjesnoj upotrebi nargile.

Osim u Brezi, osam volontera i volonterki u OŠ Hašim Spahić u Ilijašu dva puta sedmično održavaju Radionice za učenje za učenike i učenice koji žele unaprijediti svoje znanje iz određenih školskih predmeta. Na ove radionice u prosjeku dolazi petnaestak učenika/učenica, a volonteri i volonterke im kroz igru objašnjavaju školske zadatke, ali i razgovaraju sa njima o tome kako mogu unaprijediti svoje ocjene.

Svi volonteri i volonterke u ovom projektu zaista daju svoj lični doprinos i nastoje što bolje pripremiti i unaprijediti svoj pristup u radu sa djecom.

Sanela Petinić je jedna od osam volontera i volonterki u Ilijašu. Učenica je drugog razreda Gimnazije u Srednjoškolskom centru Nedžad Ibrišimović i već se zaljubila u volonterski rad. O svom iskustvu nam je rekla sljedeće: 

Volontiranje mi je pomoglo da se oslobodim straha komunikacije sa drugima. Također, sviđa mi se kako su djeca zainteresirana za rad i što su voljni da poboljšaju svoje znanje, a ujedno i ocjene. S obzirom da nikada nisam bila volonterka mnogo sam zadovoljna svime i ništa ne bih promijenila!

Amina Jusić već drugu godinu volontira u Radionicama za učenje u Brezi. Sudjelovala je u realizaciji tematskih radionica o prevenciji ovisnosti sa učenicima u OŠ Stari Ilijaš, a o svom iskustvu nam je rekla sljedeće:

Radionice za učenje su jedna jako korisna i dobra stvar. Ne samo da omogućavamo djeci da nauče nešto novo, nego i mi, volonteri, imamo ogromnu korist u smislu unapređivanja i sticanja mnogo vještina. Volontirati nije nimalo lahko. Ponekad je teško te aktivnosti uklopiti sa svim školskim obavezama, no uvijek vrijedi. Vrijedi osmijeh djeteta koje je uspjelo da dobije dobru ocjenu iz predmeta koji smo zajedno vježbali, nova poznanstva, iskustva,... Ne odnoseći se samo na ovaj projekat, kao volonterka, ne bih ništa mijenjala. Svaka aktivnost i iskustvo, bilo pozitivno ili ne, nosi sa sobom lekciju i nešto novo što te konstantno tjera da napreduješ. To je, po meni, najveća povlastica aktivizma i volonterizma.

Sumeja Mušić se u Radionice za učenje uključila početkom oktobra, a nakon prvih radionica u OŠ Enver Čolaković je imala prvu priliku da sa istim učenicima sudjeluje na dvodnevnom izletu u okviru Pravo Ljudski film festivala. Neki od njenih dojmova su sljedeći:

Na početku, kada sam se prijavila za volontiranje u Udruženju, možda i nisam shvatila kakvu odgovornost to donosi, ali sam odmah nekako na početku dobila priliku da idem na dvodnevni izlet za vrijeme održavanja 12. Pravo Ljudski film festivala, sa svojih 11 učenika. Na početku projekta sam znala da imam slobodno vrijeme koje želim iskoristiti na što bolji način. Sada znam da volim djecu sa kojom radim i da je moj zadatak da u meni vide nekoga vrijednog praćenja, nekog u kome mogu imati prijatelja, pa tek onda osobu koja će im govoriti o pravim vrijednostima, pa i načinu života koji ne bi trebali imati. Tokom intervjua koje sam dala na već spomenutom festivalu, pitali su me kako je to biti volonterka i uzor djeci. Osjećaj je nevjerovatan. Vidjeti njihov sjaj u očima kada radim s njima, osmijeh od uha do uha kada ih sretnem negdje na ulici i njihovo oduševljenje kada im pričamo o stvarima koje do tada nisu znali - to je osjećaj koji se mora doživjeti da bi se pričalo o njemu. Ne bih ništa mijenjala, volim ovo što radim, i zahvalna sam Udruženju koje je pružilo nama priliku da budemo neko ko će biti njihova vodilja, oslonac, i neko ko će na njihovo odrastanje ostaviti trag.

 

Melvisa Miskić, koordinatorica projekta Radionice za učenje