srijeda, 01 Novembar 2017 09:02

O prevenciji ovisnosti sa osnovcima

Zahuktala se nova školska godina, a s njom i aktivnosti u projektu Radionice za učenje. No, osim pomaganja sa školskim zadaćama i učenja kako pametnije učiti, volonteri i volonterke su u svoje aktivnosti uključili i rad sa osnovcima o prevenciji ovisnosti. Tako su početak ove sedmice učenici i učenice Gimnazije Muhsin Rizvić iz Breze obilježili održavanjem pet mini radionica o ovoj temi učenicima i učenicama sedmog i osmog razreda OŠ Stari Ilijaš

Cilj radionica bila je edukacija na temu prevencije ovisnosti i to kroz prikaz zdravih i nezdravih navika. Radionice su bile interaktivnog karaktera. Razvila se diskusija o uzrocima ovisnosti i zbog čega ne postajemo ovisni. Ovisnost o nargili, alkoholu, internetu, kockanju i klađenju su teme koje su obrađivane na ovih pet mini radionica. Učenici i učenice aktivno su sudjelovali i naučili su više o štetnim posljedicama alkohola i konzumiranja nargile, kao i neumjerenog korištenja interneta. To je od posebne važnosti s obzirom na činjenicu koliko vremena djeca i mladi provedu uz društvene mreže i surfajući internetom.

Pitali smo volonterku Merimu Šabanović o utiscima sa održane radionice:

Radionice prevencije ovisnosti sam do sada radila sa starijim uzrastom. Međutim, uvidjela sam da je itekako bitno razgovarati sa djecom iz osnovnih škola o ovoj temi. Dešava se da se teme prevencije ovisnosti jako često zapostavljaju u školama, te je od izuzetne važnosti što prije reagovati i djecu upoznati sa ovim. Bilo je jako ugodno raditi radionice i slušati o njihovim životnim navikama. Njihova zainteresovanost i učešće jako motivirajuće djeluju na mene. Jedva čekam radionice sa drugim grupama.

Tematske radionice o prevenciji ovisnosti sa učenicima OŠ Stari Ilijaš će se nastaviti realizirati tokom novembra. Predviđeno je da se u narednom mjesecu svi učenici od petog do devetog razreda upoznaju sa prevencijom ovisnosti i štetnim posljedicama najprisutnijih ovisnosti kod djece i mladih.

 

Lejla Buljina