ponedjeljak, 07 Avgust 2017 14:03

PART 3: kada iksaš, ne kiksaš

Završnicu projekta Interkulturalne kreativne sedmice/tjedni (IKS) za 2017. godinu obilježio je Kids Festival koji se održao u petak, 04.08. u općinama Vareš (ispred osnovne škole) i Novi Travnik (trg ispred zgrade Općine). Volonteri i volonterke su prethodnih sedmica mnogo radili u cilju da mladima i djeci ukažu na zdrave alternative kako mogu provoditi svoje slobodno vrijeme. Kroz razne aktivnosti, radionice, edukacije i druženja stjecali su nova znanja i unaprijeđivali razne vještine te vrijeme koristili na zabavan ali i edukativan način.  

Cilj su ispunili s obzirom na broj djece i mladih koji su učestvovali u raznim kreativnim radionicama. Događaju je prisustvovalo oko tri stotine djece, u obje općine u interesantnim i zabavnim aktivnostima koje su pripremili 32 srednjoškolaca/ke i studenta/ice iz Vareša i Novog Travnika i 14 studenata/ica iz Švicarske i Bosne i Hercegovine. 

Roditelji su također i ove godine podržali festival zdravim slatkišima, kolačima i voćem kao i općinske vlasti koje su dale svoj doprinos kroz cijeli projekat. U Varešu Kids Festival je otvorila koordinatorica projekta s. Magdalena Schildknecht, koja se zahvalila i poželjela dobrodošlicu svima te načelnik općine Vareš Zdravko Marošević. U Novom Travniku, prisutnima se obratio službenik za mlade Alem Čorbić koji je također poželio dobrodošlicu i zahvalio prisutnima te asistentica programa Mladi za zdrave zajednice Azra Halilović iz NARKO-NE-a.

U svakoj općini bilo je organizovano po šest radionica, koje su vodili educirani volonteri i volonterke koji su svoja stečena znanja primijenili na Kids Festivalu. Radionice su trajale po 20 minuta, nakon čega je slijedila rotacija učesnika/ca do sljedeće radionice. Volonteri/ke i djeca u Novom Travniku kraj Kids Festivala završili su zajedničkim plesnim performansom koji su sami osmislili te izvedbom malog benda sa dva volontera i dvadesetak mališana koji su sa instrumentima napravljenim od prirodnih materijala napravili poseban performans. 

Vjerujemo da je IKS i ove godine bio jedan od najljepših dijelova ljetnog raspusta srednjoškolcima/kama u Varešu i Novom Travniku, a da je Kids Festival usrećio sve, posebno one čiji su nam osmijesi najvažniji - djecu. 

Poruka je prenesena, i ono što je bitno jeste da do sljedećih Interkulturalnih kreativnih sedmica/tjedana mladi uspiju živjeti sa tom porukom, a to je da zdrav način života bude izbor i put kojim idemo, a ne opcija ako krenemo živjeti načinom života koji nas vodi u propast (ovisnost).

Interkulturalne kreativne sedmice/tjedni (IKS) su se realizovale 11. put u Varešu (od 2007. godine) a u Novom Travniku četvrti put zaredom (od 2014. godine). Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE, koje je nositelj projekta, realizira ga uz suradnju sa partnerskom organizacijom u Švicarskoj Verein IKJF – Interkulturelle Jugendförderung.

Lejla Buljina