četvrtak, 03 Avgust 2017 08:18

PART 2: kada iksaš, ne kiksaš

Druženja, igre i radionice u okviru Interkulturalnih kreativnih sedmica/tjedana se nastavljaju. Uprkos visokim ljetnim temperaturama, naši volonteri i volonterke su aktivno radili sa mnogobrojnim učesnicima i učesnicama. Radionice različitih tema i sadržaja se istovremeno odvijaju u Novom Travniku i u Varešu. Ponovo smo razgovarali sa volonterkama Azrom Zahirović i Aminom Lulić koje su nam dale osnovne informacije o svim dešavanjima koja su se desila proteklih dana. Dašak atmosfere iz Vareša nam je prenijela Amina:

Prethodnih dana smo imali nekoliko radionica koje su se svakodnevno u jutarnjem terminu održavale za djecu. Radionice su uključivale razne teme kao što su korištenje recikliranog papira, muzika i plesovi, kreativne aktivnosti, i sl. U poslijepodnevnim satima, održavane su razne tematske radionice za volontere/ke u kojima su pored učenja pravili pripreme za naredni dan. Ručak kuhamo sami po ZEE-u principu (zdravo, ekonomski, ekološki) čime se učimo samostalnosti i brizi o sebi. Pored radionica, imali smo dva lokalna izleta. Volonteri i volonterke iz Vareša su išli na Bobovac gdje smo uživali u kraljevskom gradu. Druženje smo nastavili uz roštilj. Ekipa iz Novog Travnika je išla na Vlašić, gdje su se volonteri i volonterke družili i zabavnim aktivnostima ispunili slobodno vrijeme. Proteklog vikenda mi, iz Vareša, smo posjetili Novi Travnik gdje smo bili smješteni u kućama volontera i volonterki. U subotu smo obilazili grad, obavili razne zadatke, a u nedjelju smo bili u divnom mjestu pored Travnika, u Krušćici gdje smo se družili i proveli vrijeme uz sportske aktivnosti i društvene igre. Trenutno smo u fazi pripreme za "Kids Festival "koji će se održati u petak, 04.08., u oba grada. Slijedi nam još street art kao dio radionica za volontere i volonterke. Presretni smo i veoma smo zadovoljni kako se odvijaju Interkulturalne kreativne sedmice/tjedni 2017 i u kojem smjeru idu.

Informacije iz Novog Travnika nam je prenijela naša Azra:

Protekla sedmica za nas, volontere i volonterke IKS-a, je bila veoma sadržajna. Pored radionica sa djecom koje su bile i više nego uspješne, sa oko 100 učesnika i učesnica svaki dan, mnogo smo radili i sa našim volonterima/kama. Ženski dio ekipe je pripremio odličan ples uz pjesmu "Uptown Funk". Ovu zanimljivu koreografiju izvest ćemo sa našom dječicom na "Kids Festivalu" na čijim pripremama aktivno radimo. Želim spomenuti vlogove, tj. volonterske blogove. To je jedan od najvećih uspjeha ekipe iz Novog Travnika. Vlogovi predstavljaju svojevrsan vid evaluacije samog projekta i do sada naučenog i stečenog znanja, i imamo veliki broj vlogova. Ono na čemu još radimo su video zapisi koje ćemo nakon montiranja podijeliti na našem Youtube kanalu. Prethodni vikend nam je bio veoma zabavan jer smo ugostili naše prijatelje i prijateljice iz Vareša. Volonterka iz našeg tima Ana Jurić, je jednom rečenicom slikovito opisala druženje od vikenda: „Zabavili smo se, ali u isto vrijeme smo spremali razne aktivnosti za kamp i iznijeli mnogobrojne kreativne ideje koje želimo realizovati.“ 

Ovo druženje okrunili smo zajedničkim izletom u nedjelju na destinaciji Krušćica. Uz tonu dobre zabave i novoga prijateljstva dan je prošao brzo, te smo svi bili pomalo tužni na rastanku, ali također i sretni jer smo sve planirano sproveli u djelo i sklopili neka nova prijateljstva i učvrstili stara.

Moto Kada iksaš, ne kiksaš je i ovaj put potvrđen. Naši volonteri i volonterke nastavljaju sa radom i provođenjem svojih aktivnosti i ideja, a mi ćemo i dalje izvještavati o njihovom radu. 

U petak, 04.08. u Varešu i u Novom Travniku će se održati Kids Festival, završni događaj projekta Interkulturalne kreativne sedmice/tjedni 2017 kojeg organizuju volonteri i volonterke, i ovim putem pozivamo djecu i roditelje da nam se pridruže na ovom zabavnom događaju koji nas očekuje.

 

 

Lejla Buljina