ponedjeljak, 25 Decembar 2017 15:53

Nova druženja i novogodišnji party za mališane

U projektu Edukativni rad sa djecom u riziku "Darujmo im vrijeme umjesto novac" ove godine, osim provođenja aktivnosti u Službi za zbrinjavanje djece u stanju potrebe, naši volonteri i volonterke, njih 24, druže se i sa učenicima i učenicama Srednje škole za okoliš i drvni dizajn, Treće osnovne škole na Ilidži, te OŠ Avdo Smajlović u Buća Potoku. Kroz ta druženja na raznim radionicama volonteri i volonterke nastoje djeci i srednjoškolcima/srednjoškolkama približiti koncept prevencije ovisnosti i zdravih životnih navika, te ih osvijestiti o savjesnoj upotrebi interneta, ali i negativnim posljedicama i prenosivim zaraznim bolestima koje mogu uslijediti nakon nehigijenske upotrebe nargile. 

U dosadašnjoj realizaciji ovog projektnog ciklusa, urađeno je deset radionica o prevenciji ovisnosti u Srednjoj školi za okoliš i drvni dizajn, pet radionica u OŠ Avdo Smajlović, te dvije radonice u Trećoj osnovnoj školi na Ilidži.

Bliže nam se novogodišnji praznici i uz praznično raspoloženje, kao i svake godine, volonteri i volonterke su u saradnji s osobljem Odgojnog centra Kantona Sarajevo, u četvrtak, 21.12., organizovali novogodišnju zabavu i podjelu paketića za djecu. Djeca su uživala u plesu, pjesmicama, pravljenju čestitki i zajedničkom druženju. Ono što ih je posebno obradovalo jeste susret s Djeda Mrazom od kojeg su dobili paketiće. Djelić atmosfere s nama je podijelila Selma Selimović, volonterka koja je i prošle godine učestvovala u ovom projektu:

Nakon što smo uredili prostoriju i sve pripremili, djeca su počela dolaziti. Iako su prvih 15 minuta bili veoma mirni, na njihovim licima se nije moglo sakriti uzbuđenje zbog zabave i nadolazećih praznika. Zabava je bila ispunjena plesom, pjevanjem i različitim radionicama. Iako je ove godine bilo manje djece, dobra atmosfera nije izostajala. Vrhnunac je bio dolazak Djeda Mraza, koji je uz šale ostvario dobru komunikaciju s djecom. Svoje saonice je parkirao i ostao s nama do kraja zabave, plešući i igrajući se s djecom. Ovakav prizor je nešto što hrani dušu. Toliko malo im treba da postanu sretni. A to malo mislim da im možemo pružiti.

Pitali smo i volonterku Eminu Džehverović o utiscima sa zabave ali i o cijelom projektu:

Prvi put sam u ovom projektu. U dosadašnjem volonterskom angažmanu u okviru projekta najviše sam učestvovala na radionicama koje su se sprovodile u "Srednjoj školi za okoliš i drvni dizajn" . Pored održanih radionica, jedna od najljepših aktivnosti u kojoj sam učestvovala jeste novogodišnja zabava organizirana za djecu koja su korisnici Službe za zbrinjavanje djece u stanju potrebe. Još uvijek sam pod utiscima i zaista je bila prisutna jedna široka lepeza emocija na toj zabavi. Generalno, nosim samo pozitivne utiske iz dosadašnjeg dijela projekta. Ovo je jedno neprocjenjivo iskustvo, kako za moje lično tako i za moje profesionalno usavršavanje. Neizmjerno sam sretna što sam dio ovog projekta i što imam priliku da radim i učim od divnih ljudi stručnog kadra i od mojih kolega i kolegica koji također volontiraju. Svaka radionica i sve aktivnosti u sklopu ovog projekta za mene predstavljaju motivaciju da još više učim i radim na sebi, za sebe, oko sebe. Ovaj projekat me maksimalno ispunjava i inspiriše da radim ono što volim i što studiram. Radujem se radu u nastavku projekta.

Unatoč tome što je tek početak realizacije projekta, volonteri i volonterke su u dosadašnjem volonterskom angažmanu dali veliki doprinos, posebno kada je riječ o novogodišnjoj zabavi posvećenoj djeci. Učestvovali su u organizaciji zabave, prikupljanju paketića, i što je najvažnije, najviše su odgovorni za dobro raspoloženje djece. Pored toga, volonteri/volonterke projekta Edukativni rad sa djecom u riziku i volonteri/volonterke Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu zajedničkim trudom i volonterskim radom doprinijeli su realizaciji akcije prikupljanja zimske odjeće za onu djecu kojoj je odjeća u ovim hladnim zimskim danima najpotrebnija. I ova grupa je svojim postupcima dokazala da volonteri i volonterke nemaju cijenu jer njihova vrijednost je neprocjenjiva.

NARKO-NE tim ovim putem se želi zahvaliti osoblju Odgojnog centra KS za saradnju i poželjeti sreću u nastavku realizacije projekta Edukativni rad sa djecom u riziku "Darujmo im vrijeme umjesto novac", jer taj projekat u ljudima budi humanost, dobrotu i želju da se pomogne onima kojima je pomoć uistinu potrebna. Glavna sredstva koja se koriste su znanje, papir i olovka. Oni koji su danas na margini društva koristeći sredstva koja su naučila od svojih volontera/volonterki u budućnosti mogu pomagati drugima. To i jeste cilj.

 

Lejla Buljina