subota, 07 Oktobar 2017 15:57

Obilježavanje "Dječije nedjelje"

U periodu od 2. do 8. oktobra održana je manifestacija Dječija nedjelja koju organizira Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, a realizira se u saradnji sa ustanovama iz oblasti socijalne i dječije zaštite, obrazovanja, kulture i nevladinih organizacija. 

Jedna od 127 realiziranih aktivnosti je Dani otvorenih vrata, kada je bilo moguće posjetiti izložbu fotografija koje simbolično predstavljaju svakodnevni život djece koja su korisnici Službe za zbrinjavanje djece u stanju potrebe koja djeluje pri KJU Odgojni centar za maloljetnike, sa kojim Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE sarađuje od 2010. godine kroz realizaciju projekta Edukativni rad sa djecom u riziku. Korisnici i korisnice ove ustanove su djeca koja žive i rade na ulici. Stoga je obilježavanje Dječije nedjelje poseban događaj jer se šalje poruka o važnosti pružanja pomoći i podrške djeci koja su na margini društva. 

Uposlenici i uposlenice ove ustanove su posjetiteljima kroz Dane otvorenih vrata prezentirali svoj rad i pružili informacije o problemima sa kojima se suočavaju marginalizirane grupe, kao i načinima na koje mogu pomoći marginaliziranoj djeci. Za djecu su predviđene razne aktivnosti, edukativne radionice i zabavne igre. Održana je i Javna tribina na temu Socijalizacija i integracija djece u društvenoj zajednici, nakon koje je zvanično potpisan Protokol o saradnji za 2017/2018. godinu između Udruženja NARKO-NE i KJU Odgojni centar za maloljetnike kroz realizaciju projekta Edukativni rad sa djecom u riziku

Prilikom posjete Službi, razgovarali smo sa socijalnim radnicama koje svakodnevno rade sa djecom, o Dječijoj nedjelji. Zanimali su nas utisci i način na koji provode ove simbolične dane. Mirela Perojević, stručna saradnica za socijalni rad nam je odgovorila:

Svako dijete je kao knjiga u koju mi odrasli pišemo. Zbog toga se trudimo da djeci pišemo i crtamo najljepše i najbolje stvari koje će im biti putokaz - onaj koji će ih odvesti u ostvarenje njihovih želja. Svaki pozitivan uspjeh, iskren osmijeh i topao zagrljaj je najveća satisfakcija i motiv za one koji rade sa djecom. Upravo nam tako i prolaze dani "Dječije nedjelje" - u osmijehu, igri i dječijoj radosti.

Ovu emotivnu priču upotpunile su riječi Alise Đurđević, stručne saradnice za socijalni rad:

Nije samo riječ o danima "Dječije nedjelje". Kroz svakodnevni rad sa djecom mi se trudimo da djeca budu sretna i da što više steknu znanja i određene vještine. Najveći uspjeh nam predstavlja osmijeh na licu djeteta sa kojim radimo, jer to su djeca koja iza sebe imaju teške životne situacije. Pružanje ljubavi i pažnje, toplog obroka, odjeće, obuće samo je djelić onoga što svakodnevno proživljavamo sa našom djecom, koja su najranjivija kategorija stanovništva. Ovim putem pozivamo sve zainteresirane koji žele donirati odjeću, obuću, edukativni materijal i sve što je potrebno djeci. Donacije možete dostaviti lično u prostorije Službe za zbrinjavanje djece u stanju potrebe, u ulicu Hamdije Čemerlića br. 19, na Pofalićima.

Svako dijete zaslužuje imati sretno djetinjstvo. Svako dijete ima pravo na sreću i obrazovanje. Svako dijete treba imati topli obrok i ljubav. Ne samo u Dječijoj nedjelji već tokom svakog dana, svake sedmice i svake godine. Veoma je tužna činjenica da postoje djeca koja nemaju ništa od ovoga, ali sretna činjenica je da postoje ustanove kao što je i ova Služba koju smo posjetili, projekti i ljudi koji pomažu onima kojima je pomoć najpotrebnija - djeci koja su na margini društva. 

 

Lejla Buljina