nedjelja, 11 Septembar 2016 22:04

Razvoj i profesionalizacija prevencije ovisnosti u BiH (RIPPO)

Ovaj projekt predstavlja drugu fazu projekta prevencije ovisnosti i unaprjeđenja zdravlja mladih. Prvi korak koji vodi ka postizanju održivosti prevencije ovisnosti u BiH napravljen je implementacijom JUPPO-projekta (2014. - 2016.). Saradnici/saradnice iz vladinih i nevladinih organizacija usvojili su osnovne stručne i pedagoške kompetencije u oblasti prevencije ovisnosti i metoda omladinskog rada. Njihove matične organizacije iskazale su interes za umrežavanjem i formiranjem ključnog aktera (mreže) koji će razviti okvir za pronalaženje efektivnih i dugoročnih rješenja na polju prevencije ovisnosti i unaprjeđenja zdravlja.

Druga faza s projektom Razvoj i profesionalizacija prevencije ovisnosti u BiH RIPPO (2017) ima za cilj stvoriti podržavajuće okruženje i kreirati uslove za uspostavljanje stručnog centra za prevenciju ovisnosti u BiH na čijem razvoju bi se radilo u trećoj fazi projekta (2018. – 2020.).

Fokus jednogodišnje druge faze projekta je:

- na daljnjoj profesionalizaciji stručnog kadra vladinih i nevladinih organizacija iz cijele BiH koji će kontinuirano implementirati praktične aktivnosti prevencije ovisnosti u skladu sa lokalnim strategijama/politikama za mlade i Akcionim planom za djecu BiH 2015. – 2018.

- na uspostavljanju mreže vladinih i nevladinih organizacija kao ključnog aktera koji će dalje zagovarati integriranje prevencije ovisnosti u političke, zdravstvene, sigurnosne i omladinske programe u BiH.

- na koncipiranju zajedničkog trogodišnjeg projekta kojim će se obezbijediti sredstva za zagovaračke i razvojne strategije, te podržati aktivnosti za izgradnju stručnog centra za prevenciju ovisnosti u Bosni i Hercegovini!

 

Partnerske organizacije RIPPO mreže:

 1. Institut za razvoj mladih KULT, Sarajevo

 2. JU Terapijska zajednica "Kampus", Sarajevo

 3. Nadbiskupijski centar za pastoral mladih "Ivan Pavao II", Sarajevo

 4. Omladinski klub "Pod istim suncem", Jablanica

 5. KJU Porodično savjetovalište, Sarajevo

 6. JU Centar za zaštitu mentalnog zdravlja, Doboj

 7. JU Centar za mentalno zdravlje, Vitez

 8. Centar za edukaciju mladih, Travnik

 9. Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE, Sarajevo

 

Brošura JUPPO projekta "Otvorimo puteve u zdraviju budućnost"

Radni sastanak RIPPO mreže

Dana 09. 11. 2017. u hotelu Sarajevo održan je još jedan radni sastanak RIPPO (Razvoj i profesionalizacija prevencije ovisnosti) mreže. Na sastanku su sudjelovali predstavnici i predstavnice devet organizacija i… Pročitaj više...

Monitoring aktivnosti u projektu RIPPO

Projekat RIPPO - Razvoj i profesionalizacija prevencije ovisnosti, je 19. i 20. septembra obogaćen za još jednu aktivnost. Naime, nakon što su se učesnici i učesnice iz devet organizacija vratili… Pročitaj više...

Novosti iz RIPPO projekta

Aktivnosti u projektu Razvoj i profesionalizacija prevencije ovisnosti (RIPPO) u Bosni i Hercegovini se polahko, ali sigurno razvijaju. U Sarajevu, 22. i 23. 04. 2017. je održana dvodnevna radionica na… Pročitaj više...

Sve vijesti