Evropski volonterski servis - EVS

Evropski volonterski servis (European Voluntary Service) je dio Erasmus+ programa koji okuplja organizacije i njihove volontere/volonterke iz cijele Evrope. EVS omogućava mladima u dobi od 17 do 30 godina da kao volonteri/volonterke, radeći na nekom projektu, provedu između 2 i 12 mjeseci u organizacijama u nekoj od evropskih zemalja. Volonterima/volonterkama su obezbijeđeni smještaj, hrana, osiguranje, putni troškovi, kurs jezika zemlje u kojoj volontiraju i džeparac. 

Cilj je da se omogući neformalno iskustvo i učenje kroz mobilnost te učešće na međunarodnim aktivnostima vezanih za razmjene i susrete mladih.

NARKO-NE je akreditirano udruženje za slanje i primanje volontera unutar EVS programa još od 2014. godine (PIC no: 945505270)

Sve informacije o akreditiranim organizacijama i aktuelnim projektima možete pronaći na stranici Evropskog volonterskog servisa.

Weltwärts program – razvojni politički volonterski servis Njemačkog ministarstva za saradnju (BMZ) koji od 2008. godine omogućava mladim ljudima starosne dobi od 18 do 28 godina iz Njemačke da rade volontersku službu u nekoj od zemalja u razvoju. Cilj programa je da godišnje omogući volontersku službu za oko 10. 000 mladih ljudi, a u tome im uveliko pomažu njemačke nevladine organizacije.

Program od 2013. godine omogućava i mladima iz regije, uključujući i BiH, volonterski angažman na period od godinu dana u jednoj od partnerskih organizacija u Njemačkoj.

NARKO-NE trenutno sarađuje s organizacijom Friedenskreis Halle.

Kroz oba programa do sad je bilo uključeno pet volontera/volonterki koji su volontirali u partnerskim organizacijama širom EU-a. Trenutno je u programima uključeno pet volontera/volonterki našeg Udruženja.

Ukoliko ste zainteresirani za volontiranje u nekoj od evropskih zemalja, učenje stranih jezika, napredovanje i doprinos lokalnim projektima, a puni ste entuzijazma i imate između 17 i 30 godina, osjećajte se slobodno kontaktirati nas na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. za dodatne informacije. 

 

Volontirajmo van zone komfora

U septembru 2016. godine, grupa mladih iz Bosne i Hercegovine otišla je u jedan mali grad u Njemačkoj, u Halle. Nakon volontiranja u NARKO-NE-u, to je bio početak njihovog volonterskog… Pročitaj više...

Sve vijesti