Historijat i djelovanje

Jedna riječ, ustvari, to su dvije riječi – sinonim za prevenciju. NARKO-NE, kao organizacija sa sjedištem u Sarajevu i pod pokroviteljstvom Kruha svetog Ante, koja postoji od 2002. godine i svoje projekte sprovodi na području cijele Bosne i Hercegovine, u svojoj viziji ima Zdravo društvo u kojem se djeca i mladi uspješno nose s izazovima odrastanja te aktivno uključuju i doprinose razvoju kvaliteta života u zajednicama.

Nastanak Udruženja za prevenciju ovisnosti NARKO-NE veže se za prvi projekat (Interkulturalne kreativne sedmice/tjedni IKS) bivše izvršne direktorice udruženja, a sadašnje projekt koordinatorice s. Magdalene Schildknecht koji je 2002. godine održan u Vitezu. Također, počeci udruženja vežu se i za sklapanje partnerstva i uz nesebičnu podršku HKO Kruh svetog Ante s kojima i dan danas sarađujemo. Tokom godina rada, razvijali su se i ostali projekti koji su potom srasli u programe i razvojne projekte te mreže, a paralelno projektima neprestano su se razvijali i rasli kapaciteti organizacije, tako da udruženje danas zapošljava devet stručnjaka/inja iz oblasti socijalnog rada, pedagogije i psihologije. 

Motor naše organizacije i ambasadori prevencije u našem društvu su naši volonteri/ke, njih između 170 i 180 u godišnjem prosjeku. Svi oni su educirani da kroz različite metode (teatar, novinarstvo, mentorski rad, rad s djecom i vršnjacima itd.) ohrabre i podrže djecu i vršnjake/kinje u svojim sredinama da se odupru raznim ovisnostima, ovisničkim i rizičnim ponašanjima i sličnim babarogama i dedarogama, te stvore zdrave alternative takvom ponašanju. 

Mi volimo miješati kruške i jabuke i tako praviti ukusnu voćnu salatu, tako da su u našim projektima aktivni i udruženi volonteri/ke iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, bez obzira na bilo koje kulturološko obilježje.

Našu ekipu također čini menadžment i uposlenice koje hrabro, mudro i strpljivo rade s našim volonterima, sarađuju s partnerskim organizacijama, pripremaju projekte i programe, prepoznaju potrebe i probleme mladih te su najveća podrška našim volonterima/kama u njihovom radu.